Friday, 14 June 2013

Leuke plekjes om te bezoeken in Greater Vancouver...deel 1


Als dit de eerste keer dat je op deze website komt kijken, dan stel ik voor om eerst even te gaan kijken op de pagina "Welkom: lees dit eerst".  Op die pagina vind je een introductie en in het kort een route samenstelling met wat zo'n reis ongeveer kost.  Hopelijk hebben jullie hier wat aan!

Verder wil ik op deze website ook af en toe een kort blogje schrijven sinds ik in Vancouver woon.  Ik ga dan af en toe wat foto's plaatsen met een klein verslagje van mooie plekjes in onze nabije omgeving, van dag/weekend trips in en rondom Vancouver die we doen of van verdere trips die plaats vinden in British Columbia of Alberta.  Dit zowel van de bekende plekjes als de minder bekende plekjes en wie weet bezoeken jullie er wel wat van tijdens jullie reis


Het is weer een tijd geleden dat ik nog een berichtje schreef.  Sommigen van jullie hebben ondertussen misschien alweer een reis naar West Canada achter de rug en sommige van jullie zijn er op dit moment nog van aan het genieten terwijl er nog een deel zijn die nog aan de reis moeten beginnen.  Met dit blogje wil ik wat foto's plaatsen met wat uitleg van plekjes die wij de laatste 6 maanden bezocht hebben in en rondom Vancouver.  Als het mooi weer is ga ik met mijn man en dochtertje er meestal op uit en als het door de week is met ons dochtertje alleen of samen met mijn beste vriendin en ons dochtertje voor een fijne wandeling of dergelijke. 

Een erg populair plekje voor ons is Burnaby Mountain Park wat op zo'n 10-15 minuten rijden is van ons thuis. Burnaby Mountain Park is gelegen op een beboste heuvel van een 370m hoog waar je kan genieten van zichten over het centrum van Vancouver, de bergen, de oceaan en de inhammen. Van hier boven heb je ook mooie zichten over Indian Arm, een steile gletsjer fjord die parallel gelegen is met Vancouver en gevormd was tijdens de ijstijd. Indian Arm is ongeveer 20km lang en de steile berghellingen zijn zo onoverschrijdbaar dat er geen ontwikkelingen zijn, ondanks de nabijheid van de stad Vancouver. Vandaar dat je hier nog een heel stuk pure natuur kan terug vinden.

Burnaby Mountain is een populaire plaats voor locals en toeristen dankzij de prachtige zichten over de bergen, de oceean en de stad. Je kan hier wandelen, picnikken enzovoort. Het Centennial Pavilion met de prachtige Rozen Tuin, het dichtbij zijnde Horizons Restaurant en twee schitterende Indiaanse totem palen zijn een herinnering aan de trotse inheemse erfenis en geschiedenis van de gemeenschap. Torenhoog over de verre stad zijn de lange houten beeldhouwwerken van Kamui Mintara (Speelplaats van de Goden). Deze indrukwekkende beeldhouwwerken herdenken de goede daden tussen Burnaby en zijn zusterstad, Kushiro in Japan. Foto's van Burnaby Mountain Park


 
 
Een ander plekje wat we regelmatig bezoeken is Barnet Marine Park wat ook maar iets van een 15 minuten rijden is van ons thuis. Barnet Marine Park is gelegen aan de Burrard Inlet wat een inham is van de Stille/Grote Oceaan en is zo'n 15-20 minuten van Vancouver. Of je Barnet Marine Park nu bezoekt voor een vroege ochtend wandeling, een namiddag picknick met de familie of om van een zonsondergang te genieten, je zal beloond worden met prachtige zichten op de Burrard Inlet (inham van de Stille Oceaan) alsook overblijfselen van Barnet Marine Park’s pioniers geschiedenis. In dit park kan je genieten van de mooie stranden, zowel een algemeen strand als vele kleinere afgeschermde strandjes die ideaal zijn voor het zonnebaden, zwemmen, picknicken enzovoort. Het park biedt ook een 2km lange wandelweg langs het water op waar je kan genieten van de zichten op de inham, de bergen en dergelijke.

Hou je van kayakken of kano varen, dan is dit ook een ideale plek om je kano/kayak te water te laten. Dit park is ook een plaats voor het vangen van krabben, het bezichtigen van kwallen en zeesterren. De prachtige roofvogel "the Bald Eagle" (Amerikaanse Zeearend) kan je hier ook geregeld zien op zoek naar resten van vis en crab. Dit gebied heeft ook een rijke geschiedenis wat begon in het jaar 1900 met 150 inwoners met als doel een houtzagerij dat uitgroeide tot een vrij groot industrie gebied voordat het uiteindelijk als een park bestempeld werd in 1973. Je kan hier en daar nog wat overblijfselen zien van dit vroegere dorpje met wat cement torens en dergelijke. In dit park vind je stranden om te zonnebaden en te zwemmen, douches en toiletten, boat launches, wandel en hiking trails, mogelijkheden om te vissen en picknicktafels.


Foto's van Barnet Marine Park in Burnaby 
 
Stanley Park is ook een favoriet van ons waar we regelmatig naartoe gaan. Stanley Park is een 404,9 hectare groot stadspark en eigenlijk een shiereiland wat aan 1 kant vast zit aan downtown Vancouver. In 1886 besloot de stadsraad het natuurgebied open te stellen als park, twee jaar later opende Frederick Arthur Stanley het park officieel, (vandaar de naam Stanley Park), voor het publiek. Het park trekt tegenwoordig ongeveer acht miljoen bezoekers aan per jaar. Een van de meest gebruikte voorzieningen van het park is de Stanley Park seawall, een 9 kilometer lange dijk romdomom het park dat wordt gebruikt als pad om op te fietsen, wandelen en te skaten. Achter elke bocht kan je genieten van prachtige zichten over de stad, de bergen, het water en de omgeving. Verder zijn er ook tuinen, meertjes, de totem palen, vele kilometers aan hiking trails en het bekende Vancouver Aquarium.  Je kan ook met de auto romdom het park rijden als je wil en er is parking bij elke bezienswaardigheid die er te vinden is. Zeker een plek die je niet mag missen als Vancouver op jullie programma staat!

Als we op tijd uit de veren zijn dan doen we de volledige 10km rondom Stanley Park met een picknick bij de totem palen rond de middag.  Met Ava (ons dochtertje van 3 jaar, in kinderwagen) doen we er meestal zo'n 2 tot 3 uren over om volledig rondom het park te wandelen.  We trekken meestal een 4 tot 5 uren uit in totaal om Stanley Park te bezoeken.  Ava speelt graag op het strand, dus daar wordt tijd voor gemaakt en ik hou van fotografie wat betekent dat we regelmatig even stoppen voor wat foto's.  We nemen dan een half uurtje tot een uur voor te genieten van onze picknick en zo zijn 4 tot 5 uren vlug voorbij.  We komen meestal rond 10u 's morgens aan in Stanley Park en vertrekken weer terug richting thuis rond 14u-15u. Elk bezoek is weer een nieuw avontuur, want in elk seizoen ziet het er weer wat anders uit en ook de weersomstandigheden maken het ook weer wat anders elke keer dat we bezoeken.  We parkeren meestal bij Third Beach en gaan dan richting Second Beach en Lost Lagoon om zo naar de totem palen te wandelen.  We genieten er telkens van!

 


Foto's van Stanley Park
 Als we wat minder tijd hebben, maar toch een leuke wandeling willen doen dan gaan we meestal naar Kitsilano Beach in Vancouver. We parkeren dan meestal ergens lang Arbutus Street, want dat is gratis parking. In de zomer of tijdens warmere en zonnigere weekends in het voorjaar en najaar moet je wel bijna voor 10u-10u30 daar zijn om nog een gratis plekje te vinden. Er is ook betaal parking natuurlijk, maar waarom betalen als er gratis plekjes zijn. Van Kitsilano Beach is er een leuk pad te volgen langs het water op via Vanier Park en een stukje van False Creek naar Granville Island. Deze wandeling is ongeveer een half uurtje tot aan Granville Island met onderweg mooie zichten over English Bay, de bergen en downtown Vancouver. Eens bij Granville Island genieten we meestal van iets lekkers voor lunch in de Public Market of in 1 van de restaurants in de omgeving. We slenteren meestal wat rond op de public market waar je vele verse groenten, fruit en vis kan vinden alsook locale specialiteiten. In de zomer vind je er dagelijks diverse straatartiesten op het pleintje net buiten de public market waar je lekker kan genieten op een bankje als het een warmere dag is, maar er zijn ook veel kunst gallerijen en tentoonstellingen alsook theater. Je kan er genieten van vele leuke winkeltjes en verschillende restaurants. Voor de kinderen is er ook de "Kids Market" met een indoor speeltuin en verschillende speelgoed winkels.
 
 
Foto's van de wandeling van Kitsilano Beach tot Granville Island, VancouverHet volgende berichtje komt er binnekort aan met deel 2 van leuke plekjes om te bezoeken in Greater Vancouver!

No comments:

Post a Comment