Tips/Links

*Algemene Informatie & Tips:


~Misschien iets waar niet iedereen onmiddellijk aan denkt, maar als je de Highway 1 vanuit Vancouver richting Hope neemt of als jullie van Hope komen en richting Vancouver rijden dan gaan jullie over de nieuwe "Port Mann Bridge" moeten rijden.  Deze brug is een tol brug en kost $3.00 om overheen te rijden, dat is zowel $3.00 heen als $3.00 terug.  Er zijn geen betaal loketten of dergelijke bij de brug.  Het werkt electronisch via camera's die een foto nemen van de nummerplaat en dit wordt dan naar de eigenaar door gezonden.  Dus als jullie een auto/camper huren dan zal dit waarschijnlijk via het huur bedrijf zijn.  Er zijn ook weg aanwijzingen om ergens te gaan betalen, maar dat heb ik zelf nog nooit gedaan.  Wij hebben onze auto geregistreerd bij Treo zodat wij via onze credit card elke maand betalen.  Zorg gewoon dat wanneer je de auto/camper terug brengt hier even achter vraagt zodat je het onmiddellijk kan betalen.  Als ze achteraf nog een rekening naar jullie moeten opsturen kan het soms zijn dat ze je extra aanrekenen voor administratie kosten en dergelijke!

~In eender welke stad of welk dorp of omgeving dat je je ook bevindt, ga even naar het "Info of Visitor Centre" wat je overal kan vinden. Ik raad jullie aan om daar altijd eens binnen te stappen om info te vragen over de omgeving. Je kan daar vele leuke folders krijgen met informatie over de omgeving als ook land/straat kaarten van de omgeving. Meestal weten ze je daar ook te vertellen als er iets niet open is of wat zeker de moeite waard is om te bezichtigen. Ze zijn er altijd vriendelijk en behulpzaam!

~Als jullie de Nationale Parken gaan bezoeken dan hebben jullie een parkpas nodig die je toegang geeft tot alle bezienswaardigheden in deze parken. Afhangende van hoelang je gaat kan je kiezen om dagelijks een pas te kopen als je het National Park binnen rijdt. Zo'n dagelijks ticket telt meestal van de dag dat je het aankoopt tot de dag erna 16u. Als je meer dan 4-5 dagen in deze parken gaat doorbrengen dan is het aan te raden om een jaarlijkse parkpas te kopen. Je kan eens kijken op de officiele Canada Parks website voor informatie over de parkpassen en prijzen.

~Het weer kan snel veranderen als je in de bergen bent. De avond en nacht temperaturen kunnen gerust 15 tot 20 graden verschillen van de dag temperaturen...dus wat warme kledij is altijd goed om mee te brengen tijdens jullie trip, zelfs in de zomer! Regen kledij is ook altijd goed om bij de hand te hebben, vooral als je graag de openlucht activiteiten doet.

~Vergeet ook niet dat hoe hogerop je gaat hoe kouder het wordt. In de valleien (waar de steden en dorpen zich bevinden) kan het in de zomer heel warm zijn, maar als je dan de bergen in gaat kan het een stukje kouder worden. Wat warme kledij meenemen is altijd goed en kleed jezelf in lagen.

~Tegenwoordig is een GPS ook wel handig om te hebben tijdens je reis, dus als je er eentje hebt zou ik die meebrengen met de Noord-Amerikaanse kaarten erop.  Ik zou toch zorgen dat je een wegenkaart bij de hand hebt in geval dat de GPS het niet zo goed doet (wat altijd mogelijk is). Een kaart is zeker handig in Vancouver en omstreken want de weg aanwijzigingen zijn niet altijd zo duidelijk. De meeste snelwegen en steden zijn wel goed aangegeven vooral als je je buiten de steden bevindt. Maar een goede wegenkaart van BC kan wel van pas komen alsook een wegenkaart van Vancouver zelf.

~Breng zeker bescherming mee tegen muggen, want in de zomer heb je er veel wanneer je naar de meren gaat of in de bergen bent. In Vancouver zelf hebben we niet veel last van muggen, we zien ze zelden.  Maar het is wel goed om bij te hebben als je graag gaat wandelen in de bossen of in de bergen want daar kom je ze wel tegen.

~In B.C. is het verplicht om een helm te dragen als je gaat fietsen. Als je fietsen gaat huren, krijg je een helm erbij.  Er zijn zeker mensen die geen helm dragen, maar het is feitelijk wettelijk om een helm te dragen op de fiets.

~Neem enkel foto’s en laat enkel voetstappen na! Hou de parken zuiver en gebruik de voorziene ruimtes voor afval. Blijf ook op het voorziene pad om de fragiele omgeving niet te betrappelen. Geef ook geen eten aan de dieren die je tegenkomt, dat kan voor hun schadelijk zijn en vergeet niet dat je in hun natuurlijke omgeving bent. Het is niet altijd gemakkelijk om hier aan te denken, want het is mooi te zien hoe dichtbij ze komen als je ze kan lokken. In de Nationale Parken kan je hier een boete voor krijgen! Laat alles achter zoals je het gevonden heb.

~Vergeet niet dat je op alles wat je koopt in B.C. belastingen moet betalen. Bij 90% van de prijzen die je in de winkel ziet, moet je 12% HST (Harmonized Sales Tax) bij tellen. Maar voor sommige goederen wordt er niets bijgeteld (hangt ervan af of het luxe artikelen zijn of niet)...het is maar dat je het weet.  Vanaf 1 april 2013 gaat men terug op het systeem van GST (Goods & Service Tax: 5%) & PST (Provincial Sales Tax: 7%) dus op vele dingen betaal je beide taxen, op sommige maar 1 tax en op andere zaken helemaal geen taxen.

~Als je blikjes, plastieken waterflesjes, bierflesjes of dergelijke koopt dan betaal je daar statiegeld op wat je achteraf terug krijgt als je deze blikjes/ flessen weer terug naar de winkel brengt.  Deze flessen/blikjes kan je bij eender welke supermarkt binnen brengen voor geld.  Er bestaan ook recycle depots waar je blikken/flessen kan terug brengen.  Voor alcoholische dranken moet je de flessen terug brengen naar een bier/wijn winkel brengen.  Enkel de recycle depots nemen alles terug.

~In de restauranten verwachten de opdieners ook een 15-20% tip bovenop de rekening. Ze werken voor het minimum loon en de tip geeft hun wat extra. Het is niet verplicht, maar het is wel aangeraden om te doen vooral als de service goed was en als het eten lekker was. Als je niet tevreden was dan moet je natuurlijk ook geen tip nalaten.

~In de meeste restaurants krijg je bij je maaltijd normaal altijd water gratis als je voor een glas water vraagt.  Dit geldt ook voor fastfood restaurants zoals McDonalds en dergelijke.  Dus als je voor een glas water vraagt dan moet je daar niet voor betalen. In geval dat je veel eten krijgt in een restaurant en er is nog eten over, dan mag je ook vragen of ze het inpakken zodat je de rest mee naar huis kan nemen.  Zo heb je soms nog wel een extra maaltijk voor de volgende dag.

~De openbare toiletten zijn overal gratis en je moet NERGENS betalen om naar het toilet te gaan zoals het op vele plaatsen in Belgie en Nederland alsook andere landen wel het geval is.

~Bij de meeste grote winkels en shopping centrums is parking ook altijd gratis tenzij je ergens in downtown Vancouver wil parkeren.

~Je mag aan de meeste verkeerslichten rechts afdraaien bij rood licht, zolang het veilig is om af te draaien en tenzij het anders staat aangegeven.

~Voor werkzaamheden op de wegen in BC kan je de volgende website raadplegen, moest je tijd hebben om dit te bekijken tijdens je route: Drive BC. Als je in Vancouver en nabije omgeving bent kan je luisteren naar de radio zender News 1130 op de AM frequentie op 1130 voor het locale verkeer en weer alsook verkeers problemen op de meest gebruikte snelwegen in BC. Het verkeer is elke 10 minuten op de 1'nen (bijvoorbeeld om 12u01 - 12u11 - 12u21 - 12u31 enzovoort).

~Als je wil gaan tanken moet je eraan denken dat je eerst naar binnen moet lopen om te betalen en dan pas de wagen/camper kan opvullen. Voor een volle tank voor een wagen kan je rond de $60 CAD tellen...voor een camper zal dit wel dubbel zijn of zelfs meer. 

~Als je wil gaan winkelen in de supermarkten onderweg dan zijn er enkele supermarkten waar je in de winkel zelf een klantenkaart kan aanvragen. Ik denk dan aan winkels zoals Safeway en Save On Foods.  Dit is een gratis klantenkaart die je kan gebruiken om de produkten goedkoper te krijgen als ze in aanbiedingen zijn.  Als je zo geen kaart hebt dan betaal je de volle prijs.  Deze kaart krijg je onmiddellijk als je die aanvraagt.*Enkele goede websites met nuttige informatie:

~ Een enorm goed reisverslag van een familie die met een camper door BC & Alberta gingen. Je vindt er ook heel veel goede reistips en voorbereidingstips:
Rondje West Canada door Toon & Bea met 2 kinderen


~Verslag van Mariska op het Canada prikbord.  Zij hebben in de zomer van 2013 in West Canada gereisd met een tent en delen hun ervaringen...zowel de ervaring van de campings alsook een kort reisverslag.  
--> Reisverslag van deze trip
--> Ervaringen van de verschillende campings
 
~Belgische wafels in Victoria bij Wannawafel:  
Wannawafel in Victoria

~ Ze zijn al vele malen naar Canada geweest en hebben een website boordevol met informatie over het reizen naar Canada met vele prachtige hikes die ze al gedaan hebben:
Reisverhalen Ferry en Co
 
~ Zoek je gratis overnachting bij mensen thuis die een bed vrij hebben (Canada inbegrepen), dan moet je eens gaan kijken bij CouchSurfing:
De Couch Surfing Website
 
~ De officiele website van British Columbia Tourism:
Hello BC
 
~ Find Family Fun is een website waar je kan lezen over de verschillende activiteiten in Vancouver en omgeving met het hele gezin:
Family Fun Vancouver
 
~ Heb je vragen of je reis naar Canada of andere vragen die met Canada te maken hebben dan kan je terecht op:
Het Canada Prikbord
 
~ Denk je aan emigreren naar Canada, of ben je er al mee bezig of woon je al in Canada dan kan je voor vragen en info of om anderen te helpen terecht op:
Het Canada Bulletin Board

~ Om routes uit te stippelen kan je zeker gebruik maken van Google maps door de plaats van vertrek en aankomst in te typen:
Google Maps
 
~ Voor de weersvoorspelling kan je kijken op:
The Weather Network