Route Deel 1: Vancouver - Tofino

 
De meest populaire route door British Columbia & Alberta, Canada


AANDACHT!!!!   Voordat je aan deze reis begint zal je online een eTA moeten aanvragen voordat je naar Canada reist.  Het is te vergelijken met het ESTA formulier wat je nodig hebt voor Amerika.  Hier is de link van de enige en officiele Canada Immigration website waar je zo'n aanvraag online kan doen:  http://www.cic.gc.ca/english/visit/eta-start.as 

Laat je niet vangen door andere websites en zo een visum kost $7 CAD, dus ongeveer zo een 5 euro.  Als je meer moet betalen dan zit je op de verkeerde website!  En als je achteraf na betaling nog emails krijgt om meer bij te betalen, dan is dat een scam...reageer daar niet op! -------------------------------------------


In de volgende delen vind je een berschijving van een reis route door West Canada.  Dit is een voorbeeld route in grote lijnen die door de meeste gedaan wordt tijdens een bezoek aan West Canada. Voor mijn route vertrek je in Vancouver en eindig je ook weer in Vancouver.  Je kan deze route natuurlijk zelf aanpassen zoals je wil en op andere plaatsen stoppen onderweg.  Je kan bijvoorbeeld ook de route omdraaien en eerst richting de Canadese Rockies gaan en op het einde van de reis Vancouver Island doen.  Je kan ook in Calgary vertrekken en ook weer in Calgary eindigen.  Of je kan ook in Vancouver vertrekken en eindigen in Calgary of andersom.  Aan ieder de keuze om deze reis op te stellen naar eigen voorkeur.  Dit is maar een globale route met een beschrijving van de mooiste bezienswaardigheden...zowel de bekende plekjes als minder bekende plekjes die ik ken. 

Deze route kan gedaan worden met de auto of een camper. Met de auto heb je dan de keuze om op hotel te gaan of je gaat naar een motel, Bed & Breakfast, hostel of je kan ook camperen. Voor zo'n route heb je minstens 3 tot 4 weken nodig om de mooiste dingen te zien zonder dat je je moet haasten.  Als je de route in 1 richting doet dan kan het ook in wat minder dagen, maar let op dat je je niet moet gaan haasten.  Zo’n route kan gerust 2000-3000km (en soms ook meer) zijn in totaal want het is een erg grote provincie!View Larger MapRoute Beschrijving:


Deel 1: Route van Vancouver naar Tofino

*Dag 1: Aankomst in Vancouver


Op deze dag komen jullie aan in Vancouver en gaan jullie naar een hotel om te overnachten. Huur je een auto en kom je vroeg genoeg aan, dan kan je mogelijk meteen al verder naar Vancouver Island, maar dat is niet echt aan te raden na een lange vlucht...maar het is een mogelijkheid.  Huur je een camper dan moet je verplicht 1 nacht in Vancouver verblijven. 

*Dag 2: Vancouver naar Victoria:  


Voor sommigen houdt deze dag ook het ophalen van een camper in.  Hierna kan je dan richting Vancouver Island gaan en het gemakkelijkste is dan via de Tsawwassen ferry terminal.  View Larger Map 


Als jullie vanuit Vancouver vertrekken met de auto/camper dan ga je richting de Tsawwassen Ferry Terminals (een goede 35-40km en ongeveer 40 minuten rijden). Van Vancouver stad uit ga je ten zuiden op Oak Street naar Highway 99 Zuid van Highway 99 naar Highway 17, zuid-west op Highway 17 naar de Tsawwassen ferry terminal. Dat staat overal duidelijk aangegeven vanuit Vancouver!

Vandaar kunnen jullie dan met de auto/camper de ferry op richting Swartz Bay Vancouver Island (voor het vertrek schema ga naar: BC Ferries Official Website en kies daar onder Schedules vertrek uit "Victoria - Swartz Bay" om te zien wanneer je de ferry kan nemen. Je kan onder "Book now" gaan kijken naar de prijzen (fares) om te zien wat dat kost.  De prijzen zijn verschillend voor auto's en voor campers. Deze ferries moet je niet op voorhand reserveren tenzij je echt op een bepaald uur op Vancouver Island wil zijn en als het een verlengd weekend is in Canada (Victoria Day of Labour Day bijvoorbeeld). In het weekend tijdens de zomer maanden zou ik het ook reserveren want op zo'n dagen kan het echt wel erg druk worden, zeker als het mooi weer is.  Als je kan zou ik de ferry vrij vroeg nemen en proberen om de ferry te halen rond 9u. De overzet is ongeveer anderhalf uur lang.

Je bent best een half uurtje op voorhand daar om zeker te zijn dat je mee kan. Je rijdt gewoon naar de terminal en daar staan loketten waar je je tickets kunt kopen. Je rijdt gewoon door deze loketten heen als ik het zo moet zeggen en daar is dan iemand die voor je zal afrekenen en je tickets zal geven. Eens op de ferry parkeer je de wagen/camper op de voorziene plaatsen, dat wijst zich allemaal wel vanzelf uit. Daarna kan je je wagen achterlaten en op het dek gaan genieten van de zichten, het mooie weer (als het een mooie dag is) en er is ook meestal een klein restaurant, snack bar, koffieshop en soms ook een souvenier winkel aan boord. Ze zullen wel op tijd afroepen als je terug naar je wagen moet gaan.

Eens je in Swartz Bay aankomt volg je Highway 17 naar Victoria, de prachtige stad op Vancouver Island. Dit is ongeveer een 31km en een 25 minuten rijden. Hier zou ik 1 of nachten verblijven. Als je vroeg in de dag aankomt dan is 1 nacht misschien voldoende, kom je later in de namiddag in Victoria aan dan zou ik 2 nachten verblijven zodat je toch bijna een volle dag hebt in Victoria.

Bezoek op weg naar Victoria de Butchart Gardens als dat iets is wat jullie aanstaat of je kan al een stukje van Victoria bezoeken die namiddag. Je kan wat door het stad wandelen met zijn mooie gebouwen en andere attracties.  Ga ook eens het Info Centrum binnen, daar kunnen ze je zeker heel veel info geven over wat er te zien en te doen is in Victoria. Overnacht in Victoria: Bed & Breakfasts in Victoria

Sommigen zijn misschien geinteresseerd om hier al hun "Whale Watching" avontuur te doen en dat is heel goed mogelijk in Victoria.  Je kan hier whale watchen met de volgende tour operators:
Prince of Whales  
Eagle Wing Tours
SpringTide Charters
Five Star Whales


*Dag 3: Bezoek aan Victoria


Vandaag kan je nog een hele dag genieten van Victoria en zijn mooie attracties, wandel wat in de Inner Harbour, bezoek China Town, Bastion Square, Beacon Hill Park, Craigdarroch Castle en aan het water heb je ook het mooie Ogden Point Breakwater met lichttoren en een pier die een heel stuk de zee in gaat. Verder heb je ook Mount Douglas met mooie zichten van boven en nog vele andere mooie plekken in Victoria. Iets meer romantisch is een Afternoon tea at the Empress Hotel of het Royal BC Museum. Dit zijn zowat de hoogtepunten, maar als je meer tijd heb in Victoria en omstreken dan is er zeker nog veel meer te doen en zien. Hier zijn een paar ideeen: net buiten Victoria heb je het Ford Rodd Hill and Fisgard Lighthouse NHS en heel dichtbij is er het Esquimalt Lagoon Migratory Bird Sanctuary met mooie zichten en vele vogel soorten als je er op het juiste moment bent.  Een beetje verder heb je het mooie Hatley Castle.  Een uurtje buiten Victoria vind je de Sooke Potholes, ook heel mooi om te bezoeken. Ga je verder richting Port Renfrew dan heb je French Beach Provincial Park, Mystic Beach, China Beach, Sombrio Beach en Juan de Fuca Provincial Park.  Allemaal prachtige plekjes om te bezoeken als er de tijd voor is.  Maar vergeet niet dat Port Renfrew zo een 2 uren rijden is van Victoria.   Als je een andere richting uitgaat dan heb binnen een 45 minuten rijden van Victoria is er de Malahat Skywalk, een unieke attractie met een houten spirale structuur om op te wandelen van zo een 32m hoog met mooie zichten vanboven.  Als bonus kan je met een glijbaan naar beneden.  Blijf hier nog voor 1 nacht.!!!TIP!!! Als je voldoende dagen hebt om Vancouver Island te bezoeken dan zou ik van de gelegenheid gebruik maken om ook het stukje tussen Victoria en Port Renfrew te bezoeken. 

Rit van Victoria naar Port Renfrew:

Je hebt daar een heel mooi stukje kust met verschillende plaatsen om te bezoeken wat je gerust over enkele dagen kan verspreiden, ofwel vanuit Victoria ofwel vanuit Port Renfrew.  Hier is een lijstje met hoogtepunten langs de kust tussen Victoria en Port Renfrew: 
*Sooke Potholes in Sooke Potholes Provincial Park: https://bcparks.ca/sooke-potholes-park/
*Sheringham Point Lighthouse: https://sheringhamlighthouse.ca/
*French Beach Provincial Park: https://bcparks.ca/french-beach-park/
*Juan De Fuca Provincial Park: https://bcparks.ca/juan-de-fuca-park/
*Sombrio Beach met een secret waterfall: https://www.victorianow.com/watercooler/news/news/Travel/How_to_find_the_hidden_waterfall_at_Sombrio_Beach/
*Botanical Beach: https://vancouverisland.com/things-to-do-and-see/parks-and-trails/vancouver-island-bc-islands/botanical-beach-juan-de-fuca-provincial-park/

Als je in Port Renfrew wil verblijven dan kan je hier eens kijken voor mogelijke verblijfplaatsen: 

Vanaf Port Renfrew kan je twee verschillende routes doen om richting Tofino te vertrekken.  Je zou terug kunnen rijden naar Victoria en dan de route volgen die verderop beschreven staat van Victoria naar Tofino.  Je kan ook een andere route rijden en dan vertrek je vanuit Port Renfrew richting Lake Cowichan zo nnaar Nanaimo en zo naar Tofino. 


Rijden van Port Renfrew naar Tofino: Er zijn ook wat leuke plekjes te bezoeken onderweg van Port Renfrew tot ongeveer Somenos.  Die zal ik hier ook aangeven, vanaf Somenos kan je de rest van de bezienswaardigen onderweg volgen verderop in de beschrijving van de rit van Victoria naar Tofino. 

Onderweg van Port Renfrew naar Somenos vind je de Harris Creek Brug waar je kan stoppen, hier en daar zie je langs de weg nog wel een paar andere borden waar je mogelijk kan stoppen.  Verder heb je Lake Cowichan, een groot meer en een gezellig plaatsje misschien goed voor een koffie/thee stop of lunch of dergelijke.  Een stuk verderop ga je Highway 1 op en kan je verder de bezienswaardigheden volgen voor de rit van Victoria naar Tofino. *Dag 4: Rijden van Victoria naar Tofino (315km / 5 uren en 30 min. rijden):


View Larger Map

Vandaag zou ik er op tijd aan beginnen en vertrekken richting Tofino, zodat je dan tot ’s namiddags of ’s avonds tijd hebt om tot in Tofino te geraken. Om tot in Tofino te geraken rij je van Victoria via Highway 1 naar Nanaimo, dan een stukje over Highway 19 en dan via Highway 4 naar Tofino...een prachtige plaats voor te bezoeken. Deze trip is ongeveer 315km en ongeveer 5 uren en 30 minuten rijden van Victoria tot Tofino zonder te stoppen. Natuurlijk zijn er ook enkele mooie plaatsjes om te zien onderweg, je zal de borden voor bezienswaardigheden wel langs de weg zien staan. Je rijdt door Duncan heen, daarna het mooie stadje "Chemainus" mag ook zeker wel even bezocht worden.  Er zijn prachtige murals te zien en meer. Tussen Parksville en Qualicum Beach vind je het plaatsje "Coombs" met de "Old Country Market - Goats on the Roof".  Daarna is het richting Port Alberni en onderweg zijn ook nog verschillende mooie plekken om te bezoeken:

Of eender ander park of bezienswaardigheid dat je onderweg tegen komt, het staat meestal allemaal goed aangegeven. Ik zou proberen om tegen de namiddag late namiddag in Tofino te zijn. Geniet dan even van een wandelingetje aan Tofino’s kleine haven met mooie zichten om de dag af te sluiten of je kan gewoon relaxen op je verblijfplaats natuurlijk. Je kan dan ook al eens gaan rondkijken om misschien een whale watching trip te doen de dag erna als je dat wil. Je kan eens kijken bij:

*De Ocean Outfitters in Tofino

*Jamies Whale Watching

*Remote Passages Excursions

Ik zou hier 3 nachten blijven zodat je 2 volle dagen hebt ter plaatse. Voor verblijf plaatsen kijk eens op de volgende pagina voor een keuze van Bed & Breakfasts in Tofino  Het is natuurlijk ook mogelijk om in Ucluelet te verblijven in plaats van Tofino, dat is ieder zijn keuze.  Voor leuke accommodaties in Ucluelet kan je hier eens kijken: Ucluelet Accommodaties  Voor andere verblijfplaatsen in Tofino of Ucluelet kijk eens onder mijn rubriek "Verblijf".

*Dag 5 & 6: Bezoek aan Pacific Rim National Park

Bezoek Tofino zelf nog wat als je wil, het is een leuk stadje. Vanuit Tofino zou ik zeker gebruik maken om Pacific Rim National Park te gaan bezoeken, wat heel dichtbij Tofino ligt. Daar kan je enkele leuke hiking trails doen en door het temperate rainforest gaan wandelen. Je kan alle trails vinden op de Long Beach Maps website, hier kan je enkele leuke en niet te lange wandelroutes uitkiezen. Deze nacht blijven jullie dan nog een nacht in Tofino.  Voor de officiele website van Pacific Rim National Park kan je hier kijken: bezoek Pacific Rim National Park

Op een tweede dag die je hier doorbrengt kan je ook een dagje Ucluelet erbij nemen, dit is zo'n uurtje rijden van Tofino en je rijdt dan langs Pacific Rim National Park door.  Hier kan je eventueel ook nog stoppen op plekjes die je nog graag wil zien.  Een aanrader in Ucluelet is het Wild Pacific Trail
            -----> HET VERVOLG