Thursday 29 August 2024

Vervolg bosbranden in Jasper National Park

 Vervolg Bosbranden in Jasper National Park


Velen onder jullie zullen wel weten dat een deel van Jasper town en Jasper National Park is afgebrand en dat de inwoners nu pas weer terug mogen om stilletjes aan hun leven daar weer op te bouwen.  Toeristen hebben daar op dit moment niets te zoeken, alhoewel de toegangswegen nu weer open zijn.

Hou hier rekening mee en je mag dus wel de Icefields Parkway rijden als je richting Mount Robson Provincial Park of Wells Gray Provincial Park wil rijden.  Men raadt aan om enkel op doorreis te gaan en nergens te stoppen, alle stops, trails, bezienswaardigheden in Jasper National Park zijn gesloten voor de rest van 2024.  Zorg ook dat je voldoende getankt hebt en voldoende eten/snacks bij hebt, want er zullen ook geen tankstations of restaurants open zijn voor diegenen die op doorreis zijn.

Verder zullen ook alle reservaties voor Parks Canada geanulleerd worden voor 2024 en zal iedereen zijn geld terug krijgen.  Dit stond op de officiele website van Parks Canada voor Jasper National Park, ik heb het even vertaald:

"Het heropenen voor bezoekers vereist het verwijderen van gevaren zoals omgevallen bomen, het repareren van de infrastructuur en het herstellen van verschillende diensten, waaronder noodhulpdiensten, afvalinzameling, schoonmaak van wasruimtes en onderhoud. Dit werk is begonnen, maar deze activiteiten vergen aanzienlijke expertise en middelen. Daarom worden alle resterende camping- en bijbehorende reserveringen voor dit seizoen geannuleerd en worden degenen met boekingen volledig terugbetaald.

Parks Canada blijft contact opnemen met bezoekers om achtergelaten kampeerspullen, persoonlijke bezittingen en voertuigen terug te geven. Dit proces omvat onder meer het waarborgen van de veiligheid van locaties tegen gevaren voordat bezittingen kunnen worden opgehaald. Als u uw eigendom nog niet heeft opgehaald, blijf dan stand-by staan. Wanneer het veilig is om terug te keren, wordt er contact met u opgenomen.

Updates voor het kampeerseizoen 2025 zullen worden gecommuniceerd en gedeeld op de website van Jasper National Park en op sociale mediakanalen, indien beschikbaar.

Voor mediavragen over Jasper National Park kunt u een e-mail sturen naar pnjmedia-jnpmedia@pc.gc.ca.

Voor mediavragen over de natuurbrand kunt u een e-mail sturen naar 
jnpwildfire-incendiepnj@pc.gc.ca.

Degenen met reserveringen en aanvullende vragen kunnen terecht op: https://reservation.pc.gc.ca/ of bellen met de reserveringslijn op: 1-877-737-3783. Telefoon: 1-519-826-5391 buiten Noord-Amerika.


Screenshot van het Engelse bericht op de Jasper NP website:



Foto's van de Jasper National Park Facebook Page









Wednesday 24 July 2024

Bosbranden in Jasper National Park

 Bosbranden in Jasper National Park


Misschien dat jullie het al weten of je bent er persoonlijk, maar jammer genoeg is er enkele dagen geleden een brand ontstaan in Jasper National Park door bliksem die opeens erg gegroeid is in grootte.  Omdat deze brand redelijk dichtbij het dorp Jasper is en erg onvoorspelbaar is, zijn alle bewoners en bezoekers geevaccueerd op 22 juli 2024.  Iedereen was aangewezen om richting British Columbia te gaan.  De routes richting Banff en Edmonton zijn afgesloten omdat daar ook brand gevaar is.  Velen worden opgevangen in Valemount alsook in Clearwater.  Dus als je de komende dagen in Jasper iets geboekt hebt of er naartoe zou willen gaan, dan zal dit niet lukken.  Alle campings zijn geannuleerd tot en met 6 augustus en de hotels/airbnb/guesthouses zullen ook wel zolang hun gasten annuleren alsook de activiteiten die al geboekt zijn in die periode.  

Wees op je hoede tijdens het reizen en hou de officiele websites in het oog inverband met nieuws over deze bosbranden.  Zorg altijd dat je een plan B hebt ingeval je in een omgeving terecht komt waar veel rook is of waar er actieve bosbranden zijn. We zijn nog maar halverwege het zomer seizoen en het ziet er voorlopig niet goed uit met de bosbranden. 

Ik zou Valemount en Clearwater voor de komende weken ook proberen te vermijden als de reis daar heen zou gaan. Banff National Park en Canmore met Kananaskis omgeving is nog te bezoeken, alsook Kootenay National Park en Yoho National Park.  Maar let op, er zijn ook branden in de buurt van Golden en daar kan het ook snel veranderen.  Verder is de zuiderlijke route vanuit Banff via Kootenay National Park ook een optie om terug naar Vancouver te reizen of Kelowna.  Vanuit Kootenay National Park ga je dan zuidelijk via Radium Hot Springs - Invermere - Cranbrook - Creston - Grand Forks - Osoyoos.

Vanuit Osoyoos kan je verder Highway 3 blijven volgen tot in Vancouver. Of je kan noordwaarts reizen naar Kelowna en zo terug naar Vancouver via Hope of als Whistler nog op de route ligt is het ook mogelijk vanuit Kelowna naar Kamloops te reizen en zo via Cache Creek en Pemberton naar Whistler te reizen om zo te eindigen in Vancouver of nog verder te gaan naar Vancouver Island.


Hier zijn de officiele websites om te volgen:

*BC Wildfire informatiehttps://wildfiresituation.nrs.gov.bc.ca/dashboard

*Alberta Wildfire informatie: https://www.alberta.ca/alberta-wildfire

*Rook situatie in Canada: https://firesmoke.ca/forecasts/current/
 
*Jasper National Park Facebook Page met actuele info: https://www.facebook.com/JasperNP

*Drive British Columbia (wegen werken/wegafsluitingen voor British Columbia): https://www.drivebc.ca/

*511 Alberta 
(wegen werken/wegafsluitingen voor Alberta): https://511.alberta.ca/#:Alerts
 


Foto's van de brand via Jasper National Park's Facebook Page


Opgezet sproeier systeem om de gebouwen te beschermen



Nieuws video van Global News over de bosbranden 
(video is van het hele nieuws)